Polis alımına neden az başvuru oldu işte nedeni

09 Eyl 2018 |

Polis alımına neden az başvuru oldu işte nedeni

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre şuana kadar 14 bin başvuru oldu ve bu rakam oldukça az.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre şuana kadar 14 bin başvuru oldu ve bu rakam oldukça az.

Bakan Süleyman Soylu konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"15 Temmuz'dan sonra ilana çıkılan Polis Özel Harekat ilanına 295 bin kişi başvuru yaptı. Sayfalar dolusu, ciltler dolusu kitap yazsak bunu anlatmakta zorlanırız. Bundan daha büyük bir cevap olmaz. Bunun üzerine 10 bin polis memuru alımı için ilana çıktık, ancak, şu ana kadar 14 bin 500 müracaat yapıldı.". Yapılan bu müracaatın yetersiz olduğunu bildiren Bakan Soylu, gerekli duyuruların yapılması talimatını verdi.

Burada, duyurunun yeterince kişiye ulaşmaması ihtimalinin olmadığını düşünüyoruz.

BAŞVURULARIN AZ OLMASININ NEDENİ

Ancak memurlar.net ziyaretçilerinin değerlendirmelerini dikkate aldığımızda başvuru sayısının az olmasının 4 ana nedeni bulunuyor.

İşte başvuru sayısının az olmasının 4 nedeni:

1- Özel harekat polisi alımına en az lise mezunları başvurabilmişti. POMEM yoluyla polis alımına ise ise sadece lisans mezunları başvurabiliyor. Burada öğrenim düzeyi bağlamında bir esnetme olursa, başvuru sayısı artabilir.

2- Özel harekat polisi alımında, KPSS şartı aranmamış idi. Ancak bu alımda 60 KPSS taban puanı aranmaktadır. KPSS taban puanı 55'e kadar çekilebilir.

3- Sınav ilanı 2017 KPSS'den sonra yapılsaydı daha iyi olurdu. İlanın 2017 KPSS sınavı hemen öncesinde yapılmasıyla nedeniyle başvurular yeterli olmadı.

4- Özel harekat polisi alımına 28 yaşından gün almamış adaylar başvuru yapmıştı. Bu alımda ise 30 yaşından gün almamış şartı olmasına rağmen bazı adaylar yaş şartının biraz daha yukarı çekilmesini istemektedir.

EMNİYET HANGİ MADDEDE DÜZENLEME YAPABİLİR?

3201 sayılı Kanunda, polis alımına ilişkin olarak şu hüküm yer almaktadır:

"Lisans mezunlarından Kamu Personeli Seçme Sınavında Bakanlıkça belirlenecek taban puanı almış olanlar arasından sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla otuz yaşından gün almayan erkek ve kadın adaylar arasından yönetmelikle belirlenecek şartları taşıyanlar ve sınavda başarılı olanlar polis meslek eğitim merkezlerine alınırlar."

- Bu maddeye göre, lisans mezunu olma veya yaş şartını değiştirme maddelerinde değişiklik mümkün görünmemektedir. Zira bu düzenlemeler kanunla yapılmıştır.

- Sınav ilanı da yapıldığı için, "ilan 2017 KPSS sınavı sonrasına bırakılmalıydı" gerekçesi için yapılabilecek bir şey bulunmuyor.

- Geriye sadece, İçişleri Bakanlığının taldirine bırakılan taban puan maddesi kalmaktadır. Ba