23. DÖNEM SÖZLÜ MÜLAKAT TAKTİKLERİ

17 Oca 2019 |

23. DÖNEM SÖZLÜ MÜLAKAT TAKTİKLERİ

pomem mülakatı hakkında bilgi. pomem sözlü mülakatı için ne yapmalıyım? 23. dönem pomem sözlü mülakatı ne zaman? sözlü mülakat taktikleri


POMEM SÖZLÜ MÜLAKATINDA NE YAPMALIYIM?

Yazıma başlamadan önce polis okullarındaki, pomem sözlü mülakat günü işleyişinden ve temel duruşlardan bahsetmek istiyorum.

Pomem sözlü mülakatının olduğu gün sırayla 10'arlı veya 20'şerli gruplar halinde komisyonun olduğu odanın kapısında sıraya sokulursunuz. Sırası gelen aday kapıyı çalmalı ve öyle açmalı içeri bir adım atılmalı ve kuruldakilerle göz teması kurulup baş selamı verilmeli ardından ortaya yerde işaret koyulur genelde o işaretin üzerine geçilir. Komisyon sağ ya da sol masadan kart çekip kendini tanıtmanı ister.  Kurula arkanı dönerek yapma hiçbir şeyi soru kartını çeken aday yerine geri geçer ve kurul kendini tanıt der aday kendini tanıtmaya başlar. Karttaki soruyu ve soru numarasının yüksek sesle okunması istenir. Kurul uzun uzun cevapları sevmez kısa ve öz cevaplar sunun diksiyonunuzu doğru kullanın ve göz temasını koparmayın konuşurken. Tamam, çıkabilirsin denildiği zaman baş selamı verip, bir kaç geri adım atıp kapıya yönelip,  kapıyı açıp komisyona bir daha dönüp baş selamı verilerek çıkabilirsin. Şık ve resmi giyinmek büyük bir artıdır. Mülakatın önemine göre kıyafetin de önemi artıyor. Fazla renkli giyinmemek ve sade olmak gerekiyor. Hatta en iyisi siyah takım/pantolon ve beyaz gömlek/bluz ikilisi. Özellikle kurum mülakatlarında temiz, net giyinmek ve makyajı abartmamak şart.


Pomem söz mülakatta dikkat edilecek en önemli ve bence belki de tek husus heyecanlanmamaktır. Çünkü heyecanlanan bir insan kabul edileceği bir yere bile kabul edilemeyebilir, söylemek istediği ana konudan sapıp başka bir kelime telaffuz edebilir. Aday sorulara cevap verirken aceleci olmamalıdır ve iyi bir dinleyici olmalıdır. Gereksiz detaylar anlatılmamalı kesinlikle. Cümlenin her bir öğesinden karşı tarafın soru üretme imkanlarının arttırılacağı bilinmeli. Cümleler buna göre özenle seçilmeli. Ayrıca o görüşme anının geçici olduğu akıldan çıkarılmamalı, çıkınca kendini ödüllendirmenin hayalleriyle hareket edilmeli ve sonuçta o işi yapan kişinin de mülakat sürecinde binlerce adayla görüştükleri unutulmamalı cevaplarınız kısa ve öz olmalı.

Pomem için mülakatı yapan komisyonda bir veya birkaç kişi kötü polis rolünü üstlenmiş olabilir. J Size karşı gereksiz detaylı sorular sorabilir, sözünüzü kesebilir, ters köşeye yatırabilir. Bu durumun canınızı sıkmasına, performansınızı baltalamasına ve köpürmenize neden olmaması lazım soğukkanlılığı kaybetmemelisiniz J

Unutmayınız ki karşınızda oturan kişi de zamanında aynı yollardan geçmiş olup, gözünüzün seğirmesine varana kadar ne demek istediğinizi, neyi abarttığınızı, neyi geçiştirdiğinizi vb. davranışlarınızı hemencik anlayacak olup, kibarca lafınızın arasına balta indirmekte sakınca görmeyecektir. J

En önemlisi, fark yaratın. Sorulan sorulara beklemedikleri cevapları verin. Bu sayede karşınızdaki kişiyi şaşırtıp bocalamasına neden olursunuz. O dakikadan sonra da mülakatı yöneten siz olursunuz.

 Mülakata gitmekle resmi şuraya katılmak eylemlerini birbirine karıştırmayın. Kızlarda aşırı makyaj ve kuaförden çıkmış devasa topuz/abartılı fön, erkeklerde ise yarım kova jöle boca edilmiş saçlar ve kruvaze ceket kişide potansiyel eleman adayından ziyade sirk palyaçosu intibası uyandırıp, oradakileri bıyık altından güldürmekten ileri gitmez. 

Yalan söylemeyin, ne pahasına olursa olsun çok basit bir husus gibi geliyor ki aslında öyle. Ama bu basit kuralı bile ihlal eden o kadar çok insan var ki. Düşünün, başvurduğunuz yere sizin okulunuzdan, sosyal çevrenizden birileri de başvurmuş olabilir, hakkında yalan söylediğiniz şey ile mülakatınızı yapan kişi ilgili olabilir, bir tanışıklık olabilir. Yapmayın. Yalan söylemenin affedilebilecek hiç bir tarafı yoktur. Ve ukalalık yapma ama tevazuyu da abartmayın.


23. Dönem Pomem Sözlü Mülakatında Gelebilecek Belli Başlı Sorulara Hazırlıklı Olun!!!

  1. Kendinizden biraz bahsedir misin? Ya da kedini tanıt gibi bir soru gelebilir. Hazırlıklı olun J

    "Kendinizden bahsedin" demek her şeyinizi anlatın demek değildir. Bu soru sonu belli olmayan test sorusudur, eğer hazırlıklı değilseniz ne diyeceğinizi ne kadar uzun konuşacağınızı özellikle mülakatın yeni başladığını bilemezsiniz. Komisyon üyeleri bu soruyu sadece hakkınızda bilgi almak amacı olmayıp aynı zamanda davranışınız, sitiliniz, iletişim yeteneğiniz ve kontrolünüzü ölçmeye yöneliktir. 
    Bu soruya çocukluğunuz, okullar, hobiler, sevdikleriniz, sevmedikleriniz veya önceki iş hayatınızın detaylarını anlatmakla başlamayın, bunun yerine size ait güncel bilgi ve meslek hayatınız ile ilgili iş tecrübeleriniz ve özgeçmişinizdeki bilgileri destekleyen bilgileri anlatın. 

Uyarı: Bu soru kendinizi pazarlamak için büyük bir fırsattır. Görüşmenin bu aşamasında en iyisi sakin ve öz anlatmak tavsiye edilmektedir. 


 

  1. Neden bu mesleği istiyorsun? Neden polis olmak istiyorsun?

 

Önceki veya mevcut iş hayatınızdaki kötü insan ilişkilerinden bahsetmeyin. Patron/iş arkadaşlarınızla olan kötü ilişkinin anlatılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak önceki/mevcut iş ortamında çalışmanın güçlüklerinden bahsedebilirsiniz bu sorunun yanıtını verirken dikkatli olmanız gerekmektedir. Unutmayın ki vereceğiniz bilgilerin teyidi kolay olacağından en küçük çelişkili veya dürüst olmayan bir yanıt sizi şüpheli kategorisine alınmanıza neden olacaktır. Belki verilebilecek en iyi yanıt daha iyi bir iş imkânı ve fırsat olarak değerlendirilmesidir. Fazla ücreti yani maaşı hiç bir zaman bir sebep olarak kullanmayın.


 

  1. En güçlü yönleriniz nelerdir? 

    Bu soru size yeteneklerinizi ve güçlü olduğunuz özelliklerinizi anlatmanıza fırsat verir. Özetle tecrübelerinizi ve başarılarınızı anlatın. Uzmanlar yüksek değerleri olan kabiliyetleriniz, motivasyon, liderlik, ekip çalışmasına yatkın, uzun süreli çalışabilecek özelliklerinizin anlatılmasını tavsiye etmektedirler. İlave olarak sadakat, iyi iletişim, saygılı, güvenilir, sözünde durma ve kendine güvenli olmaktır. Bu özellikleri sorunun hemen akabinde doğrudan değil önceki iş hayatınızda örnekler vererek ima yoluyla anlatılması yararlı olacaktır. Görüşmelerde örnek hatırlayın, genelleme yapmadan spesifik konulardan bahsedin. 


  1. Zayıf yönleriniz nelerdir? 

    Bu soru potansiyel olarak sabırsız adaylar için daha zararlıdır. Unutmayın ki komisyon sizlerin mükemmel olmanızı beklemez. Sizden küçük ipuçları almak için sorulan bu soruyu dürüstçe büyük zafiyetlerinizi anlatmakla olumlu puan alırsınız aynı zamanda iş alınmanızı engelleyebilir. Eğer, "aslında benim pek zayıf yönüm yoktur" şeklindeki bir yanıt verirseniz şansınız çok daha azalacaktır. Çoğu uzmanlar bu soruya kişisel zafiyeti profesyonel bir güce dönüştürecek şekle dönüştürerek yanıt verilmesini tavsiye ederler. Örneğin bir projede çalışırken çok detaycı olmanız, iş kolik olmanız ve aile ve arkadaşlarınızla ilgilenmemeniz zafiyet gibi göstermek profesyonel gücün göstergesidir.


  1. Neden sizi işe alalım? 

    Bu soru adaya, gerçekten kendini pazarlama imkânı sağlar, ancak bu soruya "teşkilat benim için neler yapabilir" den çok ben teşkilat için neler yapabilirim felsefesi ile yanıt verin. Komisyon sizin meslek için ne kadar hazırlıklı ve ne kadar istekli olduğunuz konusunda fikir sahibi olmak ister. Mesleğe ne kadar hazırlık yaptığınızı, tecrübelerinizi, kariyerinizdeki ilerlemeler ve başarılarınız anlatarak gösterin, özellikle bu işin sizler için ne kadar uygun olduğunu ve kariyerinizi ilerletecek bir fırsat olduğunu vurgulayın.


  1. 5 yıl sonra nerde olmayı umut ediyorsunuz? 

 


Özellikle bu meslekle ilgili sizi nelerin motive edeceğinden bahsedin. 5 yıl sonra kariyer beklentinizi anlatın. Komisyon, ileriye dönük planlamalar yapan ve gerçekçi amaçları güden adayları tercih eder. 5 yıl sonra neler yapacağın konusunda kararsız kalmanız şansınızı azaltacaktır. Neler yapmak istediğini bilen, şahsının ve teşkilatın amaçlarına inanan adaylar aranıyor.


  1. Sormak istediğiniz bir soru var mı? Eklemek istediğiniz bir konu var mı? 

    "Hayır" veya "Her şey görüşüldü" demeyin. Komisyon özellikle adayın nitelikleri ilgili kritik bir konuyu atlamak istemez. Kritik olmasa bile bu iş için en uygun aday olduğunuzu yeniden beyan edebilirsiniz. Eğer komisyonun şüphe uyandığını düşünüyorsanız adaylığınızı pozitif yönde etkilemek için tam fırsattır. Bazen yanlış anlamalardan ötürü kötü giden bir mülakat bazen son anda tam tersine dönebilir. "Başka sorum yoktur" yanıtı ile görüşmenin sonucunu olduğu gibi siz ve görüşmecinin kabul ettiği ve bu işle ilgilenmediğiniz anlamında gelir. Mesela teşkilatla ve meslek ile ilgili gazeteden/ dergiden alınmış ilave bilgi vererek akıllıca sorular sorabilirsiniz. Pozitif bir eğilim göstererek kolayca etkileyebileceğiniz sorular bulmaya çalışın ve bir kriz durumunda ne kadar sakin olduğunuzu göstermiş olacaksınız. 

Ve son olarak, her şeyden evvel mülakata giderken mülakat ile ilgili kafanızda "Nasılsa olumsuz sonuçlanacak" yargısı oluşturmayın. Baştan kabullenmişsinizdir bu durumu, olmayacaktır zaten. Mülakata gitmeden daha o en baştaki hissiyat çok önemli bu yüzden, mülakat ile ilgili olumlu düşün.

O İŞ SENİN OLACAK!

SEN AYYILDIZLI ÜNİFORMAYI GİYECEKSİN!

BU MESLEK SENİ BEKLİYOR!

Tüm adaylara şimdiden başarılar dilerim.

 

YAZAN: TUĞBA KOÇ
(ELİT AKADEMİ ANTRENÖRÜ)