POLİSLİK SINAVLARI VE AŞAMALARI

11 Mar 2023 | Pomem PMYO

POLİSLİK SINAVLARI VE AŞAMALARI

POMEM ve PMYO’ya başvuran adayların başarılı bir şekilde geçmesi gereken bazı aşamalar bulunmaktadır.

POMEM VE PMYO Giriş Sınavları ve Sınav Sonrası Aşamalar

 

POMEM ve PMYO’ya başvuran adayların geçmesi gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Polis olma şartları arasında bu aşamalardan başarılı bir şekilde geçmekte vardır. Adaylar fiziki yeterlilik ve mülakat sınavlarına tabi tutulurlar. Her bir sınav için gerekli olan yeterlilikleri sağlamaları halinde adaylar girişe hak kazanırlar. Adaylar bu sınavlar girmeden önce ön sağlık kontrolünden geçmek zorundadırlar.

  • Ön Sağlık Kontrolü: Adaylar, sınavlara girmeden önce ön sağlık kontrolünden geçirilir. Ön sağlık kontrolü, Sağlık Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür. Yapılan ön sağlık kontrolü sonucunda komisyon “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir. Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar hakkında gerekçe belirtilir. Hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, sınav aşamalarına geçemezler.
  • Fiziki Yeterlilik Sınavı: Ön sağlık kontrolü komisyonu tarafından hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” kararı verilen kişiler fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar. Fiziki yeterlilik sınavı ile; beden kabiliyeti ve fiziki yapısı uygulamalı olarak değerlendirilir. Kadın ve erkek adayların sınavları farklı kriterlere göre değerlendirilir. Bu kriterleri Başkanlık tarafından belirlenir. Fiziki Yeterlilik Sınavı’na giren adayların başarılı sayılabilmeleri için sınavdan yüz tam puan üzerinden en az 60 puan almalıdır.
  • Mülakat Sınavı: Fiziki yeterlilik sınavından yüz tam puan üzerinden en az 60 puan alan adaylar başarılı sayılarak mülakat sınavına girmeye hak kazanırlar. Adaylar kendilerine duyurulacak yer ve zamanda mülakat sınav komisyonu tarafından mülakat sınavına tabi tutulurlar.

Adayların psikolojik yeterliliği; duygusal dengesizlik, dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, açıklık ve adayın polislik mesleğine istekli olma kıstaslarına göre psikolog veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu üye tarafından değerlendirilir. Mülakat komisyonu tarafından yapılan mülakat sınavında değerlendirme şu hususlar üzerinden yapılır.

  • Konu hakkında bilgi düzeyi,
  • Kendisinden istenileni kavrama,
  • Özgüveni,
  • İfade etme yeteneği,
  • Beden dilini kullanma becerisi

Yukarıda belirtilen 5 kritere göre ve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 tam puan üzerinden değerlendirme yapılır. Adayların mülakat sınavında başarılı sayılabilmeleri için yüz tam puan üzerinden en 70 puan almaları gerekmektedir. Mülakat sınavı komisyonu; başarılı olan adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur”, başarısız adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verir. Puanlama ve karar, değerlendirme karar formuna işlenir. Yapılan sınavlar neticesinde adayların başarılı sıralamaları oluşturulur. Adayların başarı sıralamasına esas okula giriş puanları; KPSS puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınavı puanının %25’i ve mülakat sınavı puanının %50’sinin toplamıdır. Başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; KPSS’den alınan puan, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.

Giriş Sınavı Sonrası Aşamalar

  • Geçici Kayıt

Ön sağlık kontrolünün ardından fiziki yeterlilik sınavı ve mülakat sınavına girmeye hak kazanan adayların girdikleri bu sınavlarda başarılı olmalarının ardından kesin başarı listesine göre planlanmış adayların geçici kayıtları yapılır. Geçici kayıtları yapılan adayların sağlık kurulu raporları incelenmek üzere Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığına gönderilir. İlgili daire başkanlığı inceleme sonucuna göre raporunda eksiklik görülen adayların eksikliklerini tamamlatır. Gerekirse öğrenciyi yeniden muayene edebilir veya ettirebilir. Sağlık Yönetmeliğine göre yüksekokul öğrencisi olup olamayacağına ilişkin karar verir ve bu kararı, gereği yapılmak üzere Başkanlığa bildirir. Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığınca “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” veya “Yüksekokul Öğrencisi Olamaz” kararı verilen adayların ilişikleri, Başkanlık onayı ile kesilir ve eğitim merkezlerine gereği yapılmak üzere bildirilir.

Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığınca haklarında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” veya “Yüksekokul Öğrencisi Olamaz”  kararı verilen adaylar ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere devlet hastanelerinden, devlet eğitim araştırma hastanelerinden veya devlet üniversite hastanelerinden alacakları ilişik kesilmesine sebep olan hastalık branşlarından sağlık durumunun düzeldiğini belirtir sağlık kurulu raporu ile Başkanlığa başvurması halinde, başvuru incelenmek üzere Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığına gönderilir. Şartları sağladığı bildirilenler, Başkanlıkça tekrar Sağlık Yönetmeliğine göre sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere hastaneye sevk edilir. Yeniden aldırılan sağlık kurulu raporunun Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığınca adayın o anki mevcut sağlık durumuna göre Sağlık Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelenmesi sonucunda hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” kararı verilenlerin 8. maddedeki nitelikleri taşıyor olmaları halinde eğitim merkezlerine planlamaları yapılır. Bu kişilerden, Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen devamsızlık süresini aşmamış olanlar eğitim-öğretime kaldığı yerden devam eder, eğitim-öğretimi tamamlayıp atanmaya hak kazanmış olanlar ise Personel Dairesi Başkanlığına bildirilir.

  • İntibak Eğitimi

POMEM ve PMYO’ya geçici kaydı yapılan adaylar en az 2 hafta süre ile intibak eğitimine tabi tutulurlar. Bu süre içerisinde eğitim merkezlerinin müdürlükleri tarafından Sağlık Yönetmeliği hükümlerine göre sağlık kurulu raporları aldırılır. İntibak eğitiminin başlamasından itibaren adayların güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları yapılır. İntibak süresi içerisinde kabul görüp görmeyeceğine dair sağlık kurulu raporları ve buna bağlı yapılacak olan tetkik ve tedaviler hariç diğer sağlık giderleri, iaşe ve ibateleri okul müdürlüklerince karşılanır.

  • Kesin Kayıt ve Kabul

Geçici kaydı yapılan adayların yönetmeliklerce “Adaylarda aranılacak nitelikler” başlığı altında düzenlenen esaslara göre okul müdürlüklerince güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tamamlattırılır. Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanan ve “geçici kayıt”, “intibak eğitimi” şartlarını yerine getiren adayların kesin kayıtları yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan, Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, istifa eden, ya da vefat eden adayların dosyaları müdürlüklerin onayları ile işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir.

Adaylardan, eğitim-öğretim yılının başlangıcına kadar, noterden tasdikli yüklenme senedi getirilmesi istenir, yüklenme senedinin getirilmemesi hâlinde adayın dosyası işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir. Yüklenme senedi miktarı, her eğitim-öğretim yılı için Başkanlık tarafından belirlenir.

Polislik Başvuru Evrakları

POMEM ve PMYO giriş sınavına başvurular, her yıl Polis Akademisi Başkanlığı tarafından tespit ve ilan edilen tarihler arasında Polis Meslek Yüksek Okul Müdürlüklerine şahsen yapılır. Eksik belge, posta yolu ile veya başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

  • T.C. kimlik beyanı
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu
  • Lisans diplomasının veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Erkek adaylardan askerlik durum beyanı
  • Evli ise evli olduğuna dair beyan
  • Sınav başvuru dilekçesi (https://www.pa.edu.tr/)
  • KPSS Sonuç Belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Sağlık bilgi formu (https://www.pa.edu.tr/ sayfasından indirebilirsiniz)
  • Mezuniyet belgesi
  • Sınav giriş belgeniz de fotoğrafınız yoksa biyometrik fotoğraf göndermelisiniz