POMEM YAŞ ŞARTI ve EK BAŞVURU SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI ???

03 Oca 2019 |

POMEM YAŞ ŞARTI ve EK BAŞVURU SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI ???

POMEM YAŞ ŞARTLARI VE EK BAŞVURU SÜRESİ HAKKINDA ADAYLAR BAKAN SOYLU'DAN HABER BEKLİYORLAR.

23. DÖNEM POMEM BAŞVURU SÜRESİ UZATILIP POMEM YAŞ ŞARTI YÜKSELİYOR MU?

 

Açılımı "  Polis Mesleki Eğitim Merkezi " olan POMEM; toplumun güvenliği ve huzuru için İçişleri Bakanlığına bağlı Polis Akademisi tarafından eğitimleri verilen kurumdur. Lisans mezunu adaylardan, eğitimleri 6 aydan az olmamak şartıyla üniformalı,  yatılı ve maaşlı eğitim kurumlarıdır. Alınan kişi sayısı ihtiyaca göre belirlenmektedir.

Pomem yaş şartı ise ; "Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla 30 yaşından gün almayan erkek ve kadın adaylar arasından yönetmelikle belirlenecek şartları taşıyanlar ve sınavda başarılı olanlar polis meslek eğitim merkezlerine alınırlar." Buradaki 31 Aralık detayı üniversite mezunu adayları 2015 sonrası alımlarda mağdur etmiştir. 28 yaşındaki aday sistem tarafından 30 yaşında kabul edilmiştir.

Yaş mağduru adaylar ise  ilk günden beri seslerini duyurmaya yaş hesabındaki hatayı fark ettirmeye çalışmışlardır. Nitekim 24.06.2018 seçimleri öncesinde seçim çalışmaları sırasında Bakan Soylu' ya farklı şehirlerde ulaşan adaylar mağduriyetlerini dile getirmiş,  sayın Soylu' dan Polis alım yaşının yükselteceğinin sözünü almışlardır.

Tüm bunların ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 24.06.2018 seçimlerinin ardından gerek meydanlarda gerekse TV programlarındaki haber kanallarında,  polis alım yaşını yükselteceğinin sözünü vermişti.

Daha önce Pomem yaş şartı Kanunla belirlendiği için Bakanlık direk müdahale edemiyordu. Fakat  18.10.2018 tarihinde kabul edilen düzenleme ile artık yaş şartı artık yönetmelik  ile İç işleri bakanlığının vereceği karar ile yaş şartının belirlenmesi karara bağlandı.

Yaş mağduru adaylar her platformdan tekrar Bakan Soylu' ya ulaşıp talep edilen yaş düzenlenmesinin yapılıp (01.01.1986 sonrası doğmuş 32 yaşını aşmamak) , kısa süre önce başvuru süresi biten 23. Dönem Pomem için ek başvuru süresi talep etmektedirler.

23. Dönem başvuruları 14.10.2018 tarihinde sona erdi. Adaylar 18.10.2018 tarihli Kanun teklifi ile yaş düzenlemesinin kabul edilmesiyle 23. Dönem POMEM için EK BAŞVURU süresi talep etmektedirler. Talep ettikleri yaş şartı " 01.01.1986 32 yaşı doldurmamak" şeklinde bir düzenleme ile "23. Dönem Pomem" için sınava başvuru hakkı talep ediyorlar. 2019 sonrası gelecek bir yenilik 2015 deki düzenlemenin mağdurlarının bir bölümünü yine kurtaramayacaktır. 

Adaylar  Twitter üzerinde tek beden oldular haklarını arıyorlar. Tek istedikleri Sayın Bakanımızın onların talebini görmesi ve cevap vermesi. Unutmayalım ki bu gençler yani bu yaş aralığı Fetö hain terör örgütünün emniyet teşkilatını ele geçirdiği dönemlerde kendi adamlarını yerleştirmek için eledikleri gençler. Bizi polis yapın demiyorlar tek istedikleri sınav olma hakkı. Takdir edersiniz ki Fiziki yeterlilik sınavına tabi tutularak bir sonraki aşamaya geçmeye hak tanınan bir sınav sitemine sahip Polis Akademisi için yaşın yükseltilmesi kaliteyi düşürmeyecektir. Zaten çevik olmayan 23 yaşında da olsa bir sonraki aşamaya geçemeyecektir. Bakanımızın gençlere verdiği sözü tutacağına bizler inanıyoruz.

Ayrıca lisans mezunu bir adayın yaş aralığı da dikkate alınmalıdır. Takdir edilmelidir ki eğitimin yıpratma payı olmaz,  bu gençler bu ülkenin üniversite mezunu tertemiz gençleri vatan millet aşkıyla ülkelerinin onlara en çok ihtiyaç duyduğu şu zamanlarda gönüllü olarak bile bu mesleğe talipler. Onlar Ay Yıldızın muhafızı olmak istiyor. Onlar ülkelerinin güvenliğinden sorumlu olmak istiyor. Onlara sadece fırsat verin. Zaten fiziki yeterlilik sınavının amacı adayın beden yapısı ve gününün bu meslek için yerinde olup olmadığını kontrol etmek değil mi? Bırakın göstersinler kendilerini...

 

 İçinde YAŞ Düzenleme Maddesi de Olan Kanun Teklifi 18.10.2018 tarihi itibariyle MECLİS GENEL KURULUNDAN GEÇMİŞ BULUNMAKTADIR.

  • "MADDE-1" #YAŞ ile alakalı maddedir.
  • Önce Madde-1 İçişleri Komisyonunda Kabul edildi ve Daha sonra 18.10.2018 tarihinde gece Meclis Genel Kurulunda görüşülüp oylanarak kabul edildi.

  1. 3201 EMNİYET TEŞKİLATI KANUNUN EK 24.'cü maddesinden;
  • "Sınavın Yapıldığı Yılın 31 Aralık itibariyle 30 Yaşından Gün almayan" ibaresi kaldırılarak, "TABAN PUANI ALMIŞ ERKEK ve KADIN" ibaresi ile değiştirilmiştir.

!!! Bu değişiklik ile birlikte YAŞ DÜZENLEMESİ Kanun olmaktan çıkıp, YÖNETMELİK'e çevrilmiştir.
Yani Bundan Sonrasında "İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KANUN TEKLİFİNE GEREK KALMADAN,  KENDİ İÇİNDE YÖNETMELİK İLE YAŞI BELİRLEYEBİLECEKTİR"

BAKAN SOYLUNUN SEÇİM ÖNCESİNDE YAŞ ŞARTI HAKKINDAKİ AÇIKLAMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ.



YAZAN: TUĞBA KOÇ
(ELİT AKADEMİ ANTRENÖRÜ)



DİĞER MAKALELERİMİZ:

POMEM NEDİR ?

POMEM BAŞVURU ŞARTLARI 

POMEM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR 

POMEM PARKUR VİDEOLARI

POMEM PARKUR HAZIRLIK KURSLARI

POMEM FİZİKİ YETERLİLİK PARKURU 

POMEM MÜLAKAT SORULARI

POMEM ÖN SAĞLIK KONTROLÜ

POMEM SÖZLÜ MÜLATAT SINAVI NEDİR ?

ÖN LİSANS MEZUNLARI NASIL POLİS OLURLAR

POMEM SAĞLIK ŞARTLARI

POMEM BOY KİTLE İNDEKSİ

POMEM SONUÇ HESAPLAMA MODÜLÜ