Yeni Polis Memurları POLSAN'a Daimi Ortak Olacak

08 Oca 2019 |

Yeni Polis Memurları POLSAN'a Daimi Ortak Olacak

POLSAN'a ortaklığı düzenleyen ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasal düzenlemeyle, emniyette yeni göreve başlayacak tüm memurların yardımlaşma sandığına ortak olmaları sağlandı.


POLSAN NEDİR?
Polsan, Polis Bakım ve Yardımlaşma Sandığı isminin kısaltılmış halidir. Adından da anlaşılacağı üzere Polis Teşkilatı içerisinde aktif çalışan personelin katılımlarıyla oluşturulmuş bir fon şirketidir Polsan. Emniyet Teşkilatı personeli maaşlarından aylık belli oranlarda kesinti yaptırarak Polsan'a üye olurlar.


POLSAN İLE İLGİLİ YAPILAN YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI
Emniyet teşkilatı mensuplarına sosyal ve ekonomik yardımlar sağlamak üzere kurulan Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na (POLSAN) yönelik yeni düzenlemeler yapıldı. Bu yeni düzenleme yeni polis memuru olacak adayları yakından ilgilendiriyor.
POLSAN'a ortaklığı düzenleyen ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasal düzenlemeyle, emniyette yeni göreve başlayacak tüm memurların yardımlaşma sandığına ortak olmaları sağlandı. Buna göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosunda göreve başlayan memurlar, görevleri süresince POLSAN'ın daimi ortağı olacak.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce görevde olan memurların ise kapsam dışında tutularak, istedikleri takdirde POLSAN'a ortak olmaları kararlaştırıldı.
Halen POLSAN ortağı olan memurlar da isteğe bağlı ortaklık kapsamında, Polis Bakım ve Yardım Sandığı tüzüğünde belirtilen haklarını kullanmaya devam edecekler.

POLSAN HAKKINDA
Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın Kuruluşu 2. Meşrutiyet Dönemine rastlamaktadır. Sandık, 15 Şubat 1329 Rumi (1913) Yılında "Polis ile Polis İdare Memurları Tasarruf Sandığı Nizamnamesi" ile resmen kurulmuş ve bu Nizamnamede; Sandığın kuruluşu, organları, borç verme esasları, yapacağı yardımlar, işlemlerinin denetimi, ortaklık aidatı ve gelirleri gibi hususlar yer almıştır.
Polis Sandığı üyelerine belirli faiz oranları ile kredi verir, kısacası Polislerin borçlanma için kullandıkları bir fon gibidir. Zaman zaman bankalardan daha cazip zam oranları ile borç para verdiklerini söyleselerde genellikle faiz oranları özel bankalardan yüksektir.
Polsan'da temettü gelirleri adında bir gelir tarzı vardır. İçeride bulunan paranızı işlettikleri için yıl sonunda size bir miktar kazanç sağlar. Ancak bu rakamlar genellikle enflasyonun gerisinde kaldığından tatmin edici değildir.
Zaten bu sebeple Polsan üyeleri belirli bir süre sonra fondan ayrılmak istemektedirler.
POLSAN´DA ÜYELİKTEN AYRILMA
Genellikle Polis okulu öğrencileri okullarda okudukları esnada Polsan'a üye olurlar ancak daha sonra pişman olup ayrılmak isterler. Polsan üyeliğinden ayrılabilmek için en az 3 yıl sandığa üye olmak gerekir. 3 yıllık süre dolduktan sonra polsan resmi sitesinde bulunan formu doldurarak üyelikten ayrılabilirsiniz.



YAZAN: TUĞBA KOÇ
(ELİT AKADEMİ ANTRENÖRÜ)